Nicolas Timar
Beeldhauer


U bent hier :Biografie Deutsch English Français Magyar

Design

 

Geboren in Budapest (Hongrie).

Abstracte beeldhouwer, van Belgische nationaliteit.

Na een door de politieke situatie onderbroken onderwijs in 1956, verliet hij Boedapest en naar een doortocht door Oostenrijk woonde hij in Frankrijk, de US, Virgin Islands en Afrika.

Hij woont in België sinds 1970, waar hij niet figuratieve beeldhouwkunst studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Maar zeer snel, beweerde hij zich met een onafhankelijkheid en een genoegend persoonlijkheid om zich door een stijl op te leggen waar de zuivere reden en de subtielste ontroering zich in een eentje harmonie smelten.

Voor zijne monumentale realisaties werkt hij bij voorkeur met staal, een materiaal dat hij grondig meestert maar dat hem een strenge discipline oplegt. Zijn beeldhouwwerken zijn zowel statisch als beweeglijk; zij integreren zich in de ruimte zonder het te verscheuren en volgt de sfeer door ze te verrijken.
Ze zijn zoveel elementen van een rustig en gevoelig evenwicht, een strenge meetkunde die door de ontroering wordt gecorrigeerd. Zijn werken - van hoge kwaliteit - hebben veel belang ontmoet in België, waar zij in verschillende belangrijke verzamelingen voorkomen.
Zij onderscheiden zich uit hun zorg voor het monumentale karakter en een zeer grote zuiverheid van vormen. Hij werkt eveneens het marmer, vooral het zwarte marmer van België, en brons.
Zijn belangrijkste werkstukken zijn in de steden, Brussel, Oostende, en Dallas. VS.

Tekst van :
Emile Langui, Kunsthistoricus. Directeur-generaal van Kunsten en Letteren bij het Belgisch ministerie van openbaar onderwijs . Voorzitter van de Vereniging Belgisch Kunstkritieken (ABCA) 1961 tot 1977

Louis Bogaerts. Kunstverzamelaar

 
copyright © Nicolas Timar Contact: Tel : +32 (0) 497.11.12.19 e-mail : nicolastimar@live.be