Nicolas Timar
Beeldhouer


U bent hier : Home Deutsch English Français Magyar

Design

 

Het kunstwerk is het geheugen van de tijd.

Gewaagde bewering?

Niet helemaal, de gebruikte materialen, de wijze om ze te werken, de gebruikte werktuigen, "het onderwerp» of «niet onderwerp», de “stijl“, evenveel aanwijzingen van het tijdperk waar het werk werd verwezenlijkt. Uitgaande van dat, kunnen wij zeggen dat de artiest een bescheiden chroniqueur van de mensheid is. Vanaf de vroegste tijden, markeert de mens zijn stempel op het milieu. De aanvang van artistieke expressie begint, sinds utilitaire objecten verfijnd worden met een zoek en afwerking die het nut niet eiste, of zoals tekeningen en bas-reliëfs van Lascaux, die al volkomen het utilitaire karakter transcenderen.

Altamira,
de raadselachtige aanpassingen van Carnac,
de piramides van Egypte,
Stonehenge,
de Griekse tempels,
het Paaseiland,
de sporen van de grote beschavingen van Noord-Amerika en Zuid-Amerika,
Indië,
Noordafrika,
China.

De scheppers van de grote realisaties van de moderne tijd, zoals de kathedraalbouwers, maken deel uit van dezelfde keten van het collectieve geheugen van de hele mensheid, waardoor ze een grote familie van ontwerpers vormen, ongeacht ras of geografische locatie, schetsend de weg van een planetaire beschaving.

Mij, in deze grote keten van ontwerpers toevoegen, waarvan de onafgebroken afstamming aanwezig is in elk authentiek werk, is het enige waar ik deel van uit zou willen maken.

Nicolas TIMAR

copyright © Nicolas Timar Contact: Tel : +32 (o) 497.11.12.19 e-mail : nicolastimar@live.be